Novi Pazar i dalje rekorder po broju rođene dece

Dok se većina gradova u Srbiji bori sa negativnim priraštajem Novi Pazar je i ove godine rekorder po broju rođene dece. U prethodnoj godini broj upisane dece u matičnu knjigu rođenih je skoro tri puta veći od broja umrlih.

Novopazarsko porodilište je I dalje jedno od najvećih porodilišta u Srbiji po broju novorođene dece. Ovde se u proseku dnevno rodi 6 beba. Načelnik Ginekološko akušerskog odeljenja dr Avdul Škrijelj kaže da se bračni parovi u Novom Pazaru skoro uvek odlučuju na veći broj dece, što je tradicija ovog kraja.

“Posle kliničkih centara mi smo I dalje najveće porodilište po broju rođene dece. U 2019.godini imali smo 1901 porođaj, što je 13 beba više nego u 2018.godini. Zadovoljni smo tom cifrom u odnosu na druge centre gde taj broj opada”, rekao je Škrijelj.

Broj upisane dece u knjigu rođenih, koja su se rodila i u drugim kliničkim centrima je preko 2000, što je za Novi Pazar već uobičajeno.

“Na području Novog Pazara u matičnu knjigu rođenih upisano je 2262 deteta, bilo je 793 sklopljenih brakova, a u knjigu umrlih upisano je 792. Novi Pazar je I ove godine rekorder po broju novorođene dece na šta možem da budemo ponosni I ove godine smo prvi po broju rođene dece”, rekao je rukovodilac odeljenja za opštu upravu Marko Slavković.

Među novorođenim novopazarcima I ove godine više je devojčica nego dečaka.

Izvor: RTVNP