Počinje primena novog zakona o transfuzijskoj medicini – krv će čekati pacijente

Od 1. januara ove godine započela je puna primena novog Zakona o transfuzijskoj medicini, kojim se ukida namensko davanje krvi. Kako je na konferenciji za medije organizovanoj u Gradskoj upravi istakla Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije, na snagu stupa dobrovoljno davalaštvo, kroz dve vrste ustanova: ovlašćene transfuzijske ustanove i bolničke banke krvi.

Zakon je prema rečima direktora Opšte bonice Novi Pazar, dr Meha Mahmutovića, veliko olakšanje za sve koji se pripremaju za neki operativni zahvat.

“Pacijenti su ranije čekali krv, a od sada će krv čekati njih. Do sada je bio čest slučaj da se od porodice, pre nego što se pacijent stavi na operativni program, traži da obezbedi davaoce za određeni broj jedinica krvi, što nije uvek lako. Novi zakon znači da će krvi biti dovoljno za sve kojima je potrebna, a da će davanje dragocene tečnosti biti organizovano na dobrovoljnoj osnovi”.

Odredbama zakona službe za transfuziju u gradovima i opštinama se ne ukidaju, već postaju dobro organizovane banke krvi. Novi Pazar je, prema novom propisu a na zadovoljstvo građana sastavni deo beogradskog Instituta za transfuziju krvi.

“Najbolje je raditi sa najjačima jer takva saradnja garantuje kvalitet. U saradnji sa Institutom, pravićemo uz još 11 opština i gradova, plan godišnjih potreba i plan akcija prikupljanja krvi, a što je najvažnije, uspostaviće se jedinstven način prikupljanja i obrade materijala”, rekao je dr Mahmutović.