Godišnjica od renoviranja porodilišta u Novom Pazaru

Realizacijom projekta rekonsturkcije i opremanja Ginekološko-akušerskog odeljenja Opšte bolnice u Novom Pazaru pre godinu dana značajno je poboljšana zdravstvena zaštita u sandžačkoj regiji, posebno ako se uzme u obzir da je novopazarsko porodilište četvrto u Srbiji po broju porođaja, rekao je pomoćnik načelnika te klinike doktor Sead Šačić u razgovoru za Anadoly Agency (AA).

Novi Pazar je grad u kojem se na godišnjem nivou realizuje veliki broj porođaja, između 2.200 i 2.500. Ginekološko-akušersko odeljenje u ovom gradu osnovano je 1954. godine i na godišnjem nivou pruža usluge za više od 300.000 stanovnika.

Šačić je, prenoseći svoja iskustva i utiske o radu obnovljenog porodilišta, rekao da se godinu dana posle zvaničnog otvaranja odeljenja pokazalo koliko je bio važan i uspešan projekat koji je relizirala Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), zajedno sa Fondacijom “Dragica Nikolić” i u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, Gradom Novim Pazarom i upravom Opšte bolnice u Novom Pazaru.

Inače, projekat rekonstrukcije novopazarskog porodilišta je pokrenut u cilju sprečavanja umiranja beba tokom porođaja, u saradnji TIKA-e i Fondacije “Dragica Nikolić”, osnovane od strane supruge bivšeg predsednika Srbije. U prvoj etapi izvršena je izrada projekta. Građevniski radovi su počeli u leto 2015. godine, a krajem 2016. Novi Pazar je već bio bogatiji za jedno od najbolje opremljenih i najsavremenijih ginekološko-akušerskih odeljenja u Srbiji.

U okviru projekta rekonsturkcije Ginekološko-akušerskog odeljenja koji se prostire na površini od 1.500 kvadratnih metara, rekonsturisane su bolničke sobe, formirane su porodiljske jedinice, obnovljene su dve operacione sale, porodiljske sobe, liftovi, ventilacioni i sistem medicinskog gasa, kako bi se omogućilo pružanje usluga u savremenim uslovima. Takođe, obnovljenom odeljenju ginekologije TIKA je donirala neophodnu medicinsku opremu i nameštaj.

Rekonsturkcija i opremanje Ginekološko-akušerskog odjeljenja Opšte bolnice u Novom Pazaru koštala je 1,8 miliona eura.

Ovo odeljenje je u oktobru 2017. godine, tokom zvanične posete predsednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji, koji je tom prilikom posetio i Novi Pazar, zajedno sa zvaničnicima Srbije i Dragicom Nikolić, otvorila supruga turskog predsednika Emine Erdogan.

Na odeljenju je angažirano oko sedamdesetoro medicinskih radnika, među kojima i dvadeset lekara ginekologa, akušera i neonatologa.

– Smanjen procenat komplikacija kod novorođenčadi – 

“Procenat komplikacija i procenat postnatalnih problema koji su se ranije viđali na našem odeljenju vezano za neonatuse (novorođenčad) je značajano smanjen i to je jedan pokazatelj značaja renoviranja našeg odeljenja. Ovo odeljenje pokriva široko područje, zbrinjava pacijente i s područja Tutina i Sjenice, a Raška, Lešak, Leposavić gravitiraju k nama. To je veliko područje”, pojasnio je dr. Šačić.

Prema njegovim rečima, znantno su poboljšani uslovi za rad medicinskog i ostalog osoblja. Pored nameštaja i kompletne medicinske opreme, dobili su četiri opremljene porođajne sale, jednu salu za carske rezove i još dve operacione sale za ginekološke operacije.

Takođe su opremljeni sredstvima za laparaskopske operacije, čime je pacijentima omogućenao da ne odlaze u druge medicinske centre, a ovdašnjim lekarima i osoblju da se stručno usavršavaju i sami obavljaju te vrste operacija.

Prenoseći lična iskustva i zapažanja, poznati novopazarski ginekolog dodaje i da su porođajni stolovi na ovom odeljenju bili stari i do pedeset godina, a sada su, pored pružanja medicinskih usluga, pacijentkinje zadovoljne i atmosferom na odeljenju.

Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru i bivši gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović je, kao pedijatar, bio jedan od inicijatora da se izgradi i opremi novopazarsko porodilište.

Prema razvojnim projektima, Opšta bolnica na prvom mestu ima angio salu kako bi se, ukazuje Mahmutović, vršile hitne kardiološke intervencije. Cilj takvog projekta je da se spase životi ljudima u teškim i urgentnim stanjima.

Pored Preševa, Bujanovca i Novog Sada, Novi Pazar, Sjenica i Tutin su vodeći u prirodnom priraštaju od ukupno 169 općina u Srbiji u 2017. godini.

Sa 2.347 novorođene dece upisane u matičnu knjigu za 2017. godinu, Novi Pazar je, u odnosu na broj stanovnika, šampion u Srbiji. S prosečnom starošću od 33 godine i s oko 120 hiljada stanovnika, Novi Pazar važi i za “najmlađi” grad u regiji.