Radiološki informacioni sistem u Opštoj bolnici

Opšta bolnica Novi Pazar priključiće se radiološkom informacionom sistemu koji će omogućiti dostupnost rezultata skrininga i analiza većem broju lekara i doprineti  bržem i tačnijem uspostavljanju dijagnoze. Uvođenje sistema deo je programa Ministarstva zdravlja koji predstavlja Nacionalnu medicinsku platformu za prevenciju i dijagnostiku koju sprovodi Intitut za javno zdravlje BATUT.

Uvođenje digitalizacije u zdravstvo donelo je mnoge prednosti pacijentima i lekarima objašnjava direktor Opšte bolnice dr Meho Mahmutović.

„Svi snimci skenera, magnetne rezonance,rendgena, mamografa i ostalih skrining aparata moći će da budu uvezani u kompletan radiološki informacioni sistem. Na taj način će profesori i medicinski stručnjaci iz tih oblasti u većim centrima, moći da daju konsultacije našim lekarima  kada je to potrebno, jer će u svakom trenutku moći da pogedaju snimak i daju dijagnozu. To pacijentu spašava glavu.“ istakao je Mahmutović.

Novopazarska Opšta bolnica se pre dva meseca priključila i laboratorijskom informacionom sistemu. Rezultati su dostupni i lekarima Doma zdravlja što predstavlja veliku prednost na lokalnom nivou. Elektronski recept je nešto što već funkcioniše , a do kraja godine se očekuje i uvođenje eloktronskog zdravstvenog kartona.

Izvor: RTVNP