Skrining raka dojke: Pregled koji sigurno spasava život žene

Svaki dan u Srbiji se dijagnostikuje 13 novih žena obolelih od raka dojke, dok svakog dana četiri žene izgube bitku sa ovom bolešću.Zato su u očuvanju zdravlja dojki važne prevencije, redovne kontrole kao i zdravi stilovi života. Organizovani skrining dojke je prilika da žene iskoriste mogućnost pregleda i ukoliko rezultati pokažu promene, na vreme preduzmu mere lečenja pa čak dođu i do izlečenja.

Mamografija je široko prihvaćena kao najbolji metod za rano otkrivanje raka dojke, pre nego što se može otkriti dodirom. “Veoma je važno da devojke, žene budu svesne značaja godišnjeg pregleda iako ne postoje nikakvi simptomi. Posle 40.godine života potrebno je uraditi jednom u dve godine mamografiju, dok se sa organizovanim skriningom – mamografskim pregledom dojki kreće sa 50.godinom života. Najbitnije je da se odazovu pregledu, jer se mamografijom može otkriti nepipljiv tumor, rani rak dojke, a koji je u toj fazi izlečiv“, kaže načelnik Radiologije Opšte bolnice u Novom Pazaru,dr Jusuf Nuković.

Istraživanja pokazuju da fizička aktivnost utiče pozitivno na smanjenje rizika od oboljevanja od raka dojke. Zdravi stilovi života, izbegavanje stresnih situacija i smanjenje gojaznosti imaju snažan uticaj na zdravlje dojki i sprečavanje razvoja bolesti.

Izvor: RTVNP