Opšta bolnica dobila respiratore i značajnu opremu za borbu protiv korona virusa

Novopazarskoj Opštoj bolnici, nakon što su nadležni konstatovali da stanje postaje alarmantno, dopremljeno je 13 respiratora, 10 kliničkih i 3 transportna. Medicinskom osoblju u zdravstvenim ustaovama u tom gradu država je dopremila i značajnu opremu koja je neophodna u borbi protiv virusa COVID-19 (korona virus), i to 21.000 običnih maski, 3.000. partikularnih maski, 33.000 komada rukavica, 250 kombinezona, 650 mantila, 22.000 kaljača, 6.000 kapa, 100 naočara i 300 nosnih kanila.

Donaciju je u cilju jačanja zdavstvenog sistema u tom gradu uručio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u pratnji ministara zdravlja Zlatibora Lončara i trgovine, turizma i telekomunikacija, potpredsednika Vlade Rasima Ljajića.

Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru dr Meho Mahmutović kazao je nakon primopredaje medicinske opreme da je reč o značajnoj i najvećoj donaciji zdravstvu u tom gradu.

“Nakon ove opreme koju smo primili novopazarska Opšta bolnica postaje još ozbiljniji zdravstveni centar. Nažalost teška je situacija u kojoj se nalazimo, 22 osobe su obolele i ono što zabrinjava je veliki broj ostvarenijh kontakata sa njima. Do kraja nedelje imaćemo nažalost veliki broj pozitivnih na korona virus u Novom Pazaru”, rekao je director bolnice u Novom Pazaru dr Meho Mahmutović.

U Novi Pazaru, grad koji je proglašen za novo žarište širenja korona virusa, ranije je stigao i tim lekara epidemiologa i infektologa koji pomažu zdravstvenim radnicima koji već aktivno rade na terenu i prikupljaju uzorke za testiranje od osoba koje su bile u kontaktu sa obolelima.

Izvor: RTVNP