Mart mesec borbe protiv malignih bolesti

Ovogodišnja kampanja “Mart mesec borbe protiv malignih bolesti” obeležava se pod sloganom “Rano otkrivanje raka spašava živote i smanjujnje troškove lečenja”. Kada je ova opaka bolest u pitanju treba skrenuti i posebnu pažnju na skrining koji podrazumeva otkrivanje bolesti u što ranijoj takozvanoj asimptomatskoj fazi uz pomoć testova, pregleda ili procedura koje se lako mogu primeniti na zdravu populaciju.

Iako statistički podaci govore da Srbija nije među vodećim zemljama po obolevanju od malignih bolesti, ipak veliki broj stanovništa oboleva i umire , a da odlaze na redovne preventivne preglede uz pomoć kojih je moguće otkriti bolest u što ranijoj fazi izgledi za izlečenje bi bili daleko veći, naglašava direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru dr Meho Mahmutović. “Preventivnim pregledom se bolest može otkriti na samom početku i mogu se odmah preduzeti mere u lečenju koje može dovesti čak i do izlečenja” , kazao je dr Mahmutović. On podseća da se kod nas obavljaju razni skrininzi kao što su skrining dojke uz mamografski pregled, skrining grlića materice, debelog creva i još mnogi drugi i da sve to građani mogu na vreme da odrade čak i ako ne primete neke promene kod sebe već dok su zdravi.

Mahmutović poseban akcenat stavlja na stanovništvo koje ima preko 50.godina jer je to ugroženija populacija za obolevanje od malignih bolesti, kako muškarci tako i žene, iako sve veći broj mladih oboleva od ove opake bolesti. Svako od nas bi, kako kaže on, trebao jednom u šest meseci da se javi svom izabranom lekaru i obavi sistematski pregled.

” Srbija nije među vodećim zemljama od obolevanja od raka ali smo zato po smrtnosti među vodećima, ne zato što nemamo dobre lekare i dijagnostiku, već zato što stanovništvo još uvek nema naviku da se javi na preventivni pregled iako nema znakova bolesti” ,rekao je dr Mahmutović i dodao da  danas postoje razne olakšane metode i brzi testovi pomoću kojih se bolest može otkriti na vreme i zbog toga je apelovao na zdravo stanovništvo da obavi preventivne preglede kako bi sačuvali zdravlje i izbegli moguće komplikacije” .

https://youtu.be/hNA9ghPsue8